Декоративне садівництво та квітникарство для бакалаврів 4 курсу (денна та заочна форма навчання)

      З кожним роком зростає техногенний процес на людину, і вона все більше відмежовується від природи стінами домівки, виробництва чи установи. Озеленення наближує природу до людського житла, до місця її роботи, покращує мікроклімат. Адже, крім естетичної та душевної насолоди, яку дають рослини людині, вони збагачують повітря киснем, знезаражують його від шкідливих промислових та побутових викидів тощо. Зелені насадження на урбанізованих територіях виконують санітарно-гігієнічну, декоративно-формувальну, природоохоронну та культурно-освітню роль. Зелені рослини поліпшують стан навколишнього середовища шляхом акумуляції пилу і токсичних газів, збагачують атмосферу корисними для людини фітонцидами і легкими іонами

пом’якшують мікроклімат, вловлюють звукові та електромагнітні хвилі, а також радіоактивні забруднення.

         Але, перш ніж посадити рослину, потрібно знати її біологію, походження, особливості культивування, щоб вона могла рости і цвісти, а передусім необхідно знати правильну назву рослини.

         Добір асортименту  деревних і трав’янистих рослин , створення рослинних угрупувань, розміщення їх на об’єкті, взаємозв’язок з рельєфом, грунтом і кліматом, агротехніка садіння і догляду складають компетенцію садівників, лісівників, агрономів. Однак перераховані види робіт органічно пов’язані один з одним, і тільки при повному взаєморозумінні ландшафтного архітектора, інженера садово-паркового будівництва і садівника можливо створити шедевр садово-паркового мистецтва, що відповідає сучасним вимогам.

         Уміння розібратися у видовому різноманітті декоративних рослин та їх відношенні до факторів зовнішнього середовища, природних декоративних властивостях, композиційних елементах зелених насаджень, основних принципах підбору і поєднання деревних рослин при створенні композицій є основою грамотного використання в декоративному садівництві.

         Об’єм дисципліни складає  90 годин або 3,00 кредити, в тому числі 16 годин лекційних, 32 годин практичних занять та 42 годин самостійної роботи студентами.