Внутрішній контроль в організаціях бюджетної та соціальної сфери

   1. Загальні засади створення аудиторської служби в бюджетній установі.

   Механізм утворення структурних підрозділів внутрішнього аудиту та  проведення в бюджетних установах такого аудиту визначає Порядок утворення структурних підрозділів внутрішнього аудиту та проведення такого аудиту в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, їх територіальних органах та бюджетних установах, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади. 
Об’єктом внутрішнього аудиту є: 
1. Діяльність центрального органу виконавчої влади, його територіальних органів та бюджетних установ в повному обсязі або з окремих питань (на окремих етапах).
2. Заходи, що здійснюються керівником центрального органу виконавчої влади для забезпечення ефективного  функціонування системи внутрішнього контролю (дотримання принципів законності та ефективного використання бюджетних коштів, досягнення результатів відповідно до встановленої мети, виконання завдань, планів і дотримання  вимог щодо діяльності центрального органу виконавчої  влади, його територіальних органів та бюджетних установ, а також підприємств, установ та організацій, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади). 
  У центральному органі виконавчої влади для проведення внутрішнього аудиту утворюється як самостійний підрозділ – структурний підрозділ внутрішнього аудиту (далі - підрозділ). 
    За рішенням керівника центрального органу виконавчої влади підрозділи утворюються в його територіальних органах та бюджетних установах в межах штатної чисельності їх працівників. 
    Чисельність відповідних підрозділів визначається з урахуванням:
§ наявності (відсутності) у центральному органі виконавчої влади територіальних органів, а також підприємств, установ та організацій, які належать до сфери управління міністерств, інших центральних органів виконавчої влади; 
§ кількості та обсягів фінансування бюджетних програм, які виконуються розпорядниками бюджетних коштів відповідно до покладених на них функцій; 
§ кількості адміністративних послуг, надання яких пов’язане з виконанням центральним органом виконавчої влади, його територіальними органами та бюджетними установами функцій і завдань;
§ кількості контрольно-наглядових функцій. 
         У разі неможливості утворення підрозділу призначається посадова особа, на яку покладаються повноваження щодо проведення внутрішнього аудиту.