Автоматизація виробничих процесів для спеціальності 181 "Харчові технології"

Викладач: кандидат технічних наук, Кошкін Дмитро Леонідович     

 Автоматизація виробничих процесів створює  певні техніко-економічні переваги у всіх галузях сучасного господарства України. В першу чергу змінюється характер і умови праці на виробництві. Скорочуються до мінімуму трудові затрати, понижується психологічне навантаження працівника, на ньому залишаються лише функції по перенастроювані автоматичних систем на нові режими та участь в ремонтно-налагоджувальних роботах. Зменшується число обслуговуючого персоналу і затрати на його утримання.

      Важливе питання автоматизації - встановлення її раціонального рівня та об’єму, який повинен бути економічно обґрунтований, і визначення методів та засобів автоматизації. Впровадження автоматизації приносить значний економічний ефект за рахунок заощадження енергетичних ресурсів, збільшення виробничих потужностей, підвищення якості продукції.

       Прийняття рішень відносно інтенсифікації існуючих біотехнологічних виробництв або наукових досліджень, що плануються в цій  області,  направлені  на  покращення  показників мікробіологічних технологій: збільшення кількості продукції, покращення її якості та зниження собівартості завдяки впровадженню сучасних систем автоматизації. Різнорідні виробництва на основі біотехнології носять багатостадійний характер. Процеси культивування мікроорганізмів проводяться  в  багатофазних  гетерогенних  системах  з  використанням багатокомпонентних живильних середовищ в умовах складних біохімічних механізмів регуляції росту біомаси, що й призводить до гострої необхідності автоматичного регулювання цих процесів.